Home
       Wie zijn wij
       Wie is waar
       Activiteiten
       Geregistreerde bezoekers
       C.O.M. nieuws
          2008 - C.O.M. Hasselt
          2009 - C.O.M. Piacenza
          2010 - C.O.M. Matosinhos
          2011 - C.O.M. Tours
          2012 - C.O.M. Almeria
          2013 - C.O.M - Hasselt
       Enquête

Artikelen
       Nomenclatuur

Standaarden

Foto's
       Kleurkanaries

Weblogs

Forum

Te koop

Links
       Plaats link naar Ornivaria

Support
       Veel gestelde vragen
       Contact

GO
Aanmelden
Nieuwtjes
Bezoek ook eens de activiteiten-pagina waar je een mooi overzicht hebt van de komende tentoonstellingen, voordrachten of vogelbeurzen.
Zoek in blog
Home • Hier bent u:  Weblogs  
Bekijk blog Minimaliseren
dec 30

Geplaatst door: Gilbert Vanden Borre
woensdag 30 december 2009 15:04

27 december 2009. Laatste algemene vergadering van de VvNK-Geel van het jaar 2009. Spreker: C.O.M.- en A.O.B.- keurder Theo Vandegaer. Veel volk, veel interesse voor het vooraf aangekondigde onderwerp: 'phaeoreducerende factoren bij onze kleurkanaries'.
Ik had al een aantal keer de gelegenheid gehad om met Theo over een aantal aspecten te praten, vooral met betrekking tot kleurbepalende factoren, die invloed hebben op het fenotype van onze kleurkanaries. Maar nooit was ons gesprek zo diepgaand om te ontdekken waar onze zienswijze parallel liep en waar deze van elkaar afweek. Bij de voordracht (geen lezing) van Theo heb ik dit wel kunnen ervaren, waarvoor dank. Want het is pas mogelijk om met elkaar te praten als men goed doorheeft welk referentiekader men hanteert. Wat ik ook zo bewonder aan Theo is dat hij zijn eigen mening ook wil naar voorbrengen en deze ook onderbouwt. Een teken dat hij over deze toch zo moeilijke materie diep heeft nagedacht en dat hij zijn inzichten probeert af te toetsen en te herkauwen.
Tijdens zijn uiteenzetting zijn mij vooral de volgende zaken opgevallen.
Theo vertrekt van het feit dat onze kanaries voor 90% eumelanine bezitten en voor 10% phaeomelanine. Aangezien een veer dood materiaal is wordt de kleur bepaalt in de ruiperiode en kan deze niet wijzigen. De phaeomelanine beschouwt hij als een schutskleur die enkel zichtbaar is voor de rui. Ze is dus in feite verwaarloosbaar en niet relevant. Tijdens de rui wordt de phaeomelanine anders gevormd en heeft die ook een andere kleur. Vandaar zijn pleidooi voor monomelanine vogels met enkel eumelaninebezit. Standaardeisen die beperkingen opleggen op het vlak van maximaal vindt hij dan ook hypocriet zoals vastgelegde verhoudingen op het vlak van breedte van bestreping e.d.
Een tweede belangrijke vaststelling was de naamgeving die men internationaal heeft aanvaard. Vooral in de zwartserie. Als men het heeft over zwartgeel, zwartwit, zwartrood dan kan men zich daar toch moeilijk een totaal andere zichtbare kleur bij indenken dan de kleuren die in de naamgeving zijn vermeld.
In tegenstelling tot hetgeen het onderwerp van de dag leek te vermoeden, overliep hij de verschillende mutaties en hun invloed vooral op de eumelanine en in mindere mate op de phaeomelanine. Maar dit laatste was maar normaal vanuit zijn eerste uitgangspunt.
Wat de azulfactor had hij de volgende mening. Hij stelt vast dat vogels met de azulfactor in de nest geen bruine phaeomelanine laten zien. En concludeert daaruit dat cystine (noodzakelijk voor de vorming van phaeomelanine), niet in staat is om phaeomelanine te vormen en, ofwel niet aanwezig is ofwel niet wordt aangemaakt. Hij had het ook over een min of meer dominante vererving en over het feit dat deze factor een optisch effect heeft.
Daarbij had ik voornamelijk de volgende bedenkingen.
Wat het phaeomelaninebezit betreft. Ik stelde hem de vraag of het niet kon zijn dat men door selectie het phaeomelaninebezit kan verhogen en dat deze bovenaan, aan de uiteinden van de bevedering geen belangrijkere plaats kon innemen dan hij ons voorhield. Getuige onder meer onze vroegere donker chocolat bruine kanaries. Hierop heeft hij bevestigend geantwoord.
Ik stelde ook een vraag i.v.m. de inofactor en de nieuwe (door Mutavi voorgestelde) nomenclatuur. Maar daar werd noch door hem, noch door de vergadering verder op ingegaan.
Wat de azulfactor betreft vroeg ik hem of het niet kon zijn dat de azulfactor een optische factor is die reeds van in de nest optreedt. Dat de phaeomelanine wel aanwezig is maar zich niet in een bruine kleur toont maar wel als een grijze kleur. Ik verwees daarbij naar de azulfactor in de zwartreeks. Hierop antwoordde hij dat hij in de zwartreeks geen ervaring had en daarop het antwoord moest schuldig blijven.
In ieder geval, ik heb van deze vergadering genoten. Ook van de gezellige babbels tijdens de pauze en na de vergadering. Voor herhaling vatbaar.
Vriendelijke groeten
Gilbert Vanden Borre

Tags:
 
HomeArtikelenStandaardenWeblogsForumTe koopLinks
Hosting en Design :: Stabiton bvba2007 • Hosting en Design © Stabiton bvba Gebruiksovereenkomst | Privacybeleid | 2019-08-20