Home
       Wie zijn wij
       Wie is waar
       Activiteiten
       Geregistreerde bezoekers
       C.O.M. nieuws
          2008 - C.O.M. Hasselt
          2009 - C.O.M. Piacenza
          2010 - C.O.M. Matosinhos
          2011 - C.O.M. Tours
          2012 - C.O.M. Almeria
          2013 - C.O.M - Hasselt
       Enquête

Artikelen
       Nomenclatuur

Standaarden

Foto's
       Kleurkanaries

Weblogs

Forum

Te koop

Links
       Plaats link naar Ornivaria

Support
       Veel gestelde vragen
       Contact

GO
Aanmelden
Nieuwtjes
Zoals jullie al hebben opgemerkt vinden jullie onder home ook een pagina die we volledig voorbehouden voor het houden van allerlei enquêtes. Indien je suggesties hebt geef ons dan gerust even een seintje. Dan maken we daar werk van.
Zoek in blog
Home • Hier bent u:  Weblogs  
Bekijk blog Minimaliseren
nov 17

Geplaatst door: Gilbert Vanden Borre
maandag 17 november 2008 16:13

Beste vrienden vogelliefhebbers
Zaterdag 1 november 2008 een belangrijke dag in het leven van elke kanarieliefhebber. In Mechelen vond dan de belangrijkste kanarieshow ter wereld plaats. En ik moet het toegeven, ik had er ook heel graag bij geweest. Ik verontschuldig me daarvoor. Maar in je leven moet je prioriteiten kunnen leggen en dat heb ik ook altijd gedaan. Ik heb nu zo ongeveer 45 jaar vogels en ik geloof dat ik maximum 25 jaar kanaries heb tentoongeteld. Tentoonstellen is er dit jaar, en ook vorig jaar, echt niet van gekomen. Ik ben op dit ogenblik volop bezig met twee woningen te bouwen voor mijn zoon en dochter. En dat gaat voor. Maar kweken ja dat heb ik steeds gedaan. Of beter gezegd, dat doet mijn vrouw voor mij... Vele vogelliefhebbers weten ook dat indien dat niet het geval zou zijn, ik dan geen vogels zou hebben. Ik ben haar daar dan ook dankbaar voor. En er zaten er dit jaar ook weer een paar prachtexemplaren bij dat kan ik jullie verzekeren.
Maar terug naar de VvNK-vogelschow in Mechelen. Waarlijk een prachtige show. Wat extra m2 bijgehuurd. Zelfs voor verlichting gezorgd in de verkoopsstand. Nog steeds wat probleempjes met de catering... maar ook dat komt wel goed. Een hartelijk proficiat aan de bestuursleden, alle medewerkers van de VvNK, de talrijke standhouders, deelnemers en bezoekers.
Spijtig ook dat ik niet alle vogels heb kunnen bestuderen. Maar toch zijn me een aantal dingen opgevallen. Sta me toe ze even op een rijtje te plaatsen.
Ten eerste
Meer liefhebbers in de verkoopsstand dan in de show. Blijkbaar zijn er weinig liefhebbers die echt de vogels bestuderen.
Ten tweede
Zoveel reeksen waar geen kampioen is toegekend. En daar waren beslist reeksen bij waar je van kon zeggen dit is een vogel die toch 90 punten kan behalen mits wat goede wil. Het is alsof bepaalde keurders nooit geen vogel durven 90 punten geven als er ergens een hele kleine fout is op te merken. Het verschil tussen sommige vogels die 94 punten krijgen en zij die dan maar 89 krijgen is groot.
Ten derde
De tendens op voornamelijk eumelanine te beoordelen bij alle vogels was een paar jaar geleden ingezet en gaat door. Werk aan de winkel voor heel wat keurderscomité's om ook hoeveelheid feomelanine al of niet in combinatie met de citroenfactor correct te beoordelen.
Ten vierde
Elke reeks werd gekeurd door één bepaalde keurder. Als bezoeker kon je heel goed beoordelen welke bril die bepaalde keurder op had. Spijtig dat dit uitstekende initiatief door recente beslissingen van de COM volgend jaar tot het verleden behoort.
Ten vijfde
Enkele vogels die in het bezit waren van de kobaltfactor zoals een zwartpastelgrijsvleugel en bruinwit werden spontaan door aanwezige keurders beoordeelt als vogels die niet in het bezit waren van de kobaltfactor. Een teken dat de wijze waarop men nu de kobaltfactor heeft herkend in de toekomst niet de oplossing is. Nu kan men niet anders dan de kobaltfactor erkennen in de zwart-, de agaat-, de bruin- en de isabelreeks. Indien men dit helemaal anders had beslist zou deze factor kunnen worden ingekweekt in alle vogels waar men maximum eu- en feomelanine eist. De zeer nabije toekomst zal uitwijzen dat men ongetwijfeld deze richting uit moet. Dus nog enkele jaren geduld vooraleer alles op zijn pootjes terecht komt. Intussen zullen de liefhebbers wel geduld uitoefenen en deze vogels niet tentoonstellen.
Vriendelijke groeten
Gilbert Vanden Borre

Tags:
 
HomeArtikelenStandaardenWeblogsForumTe koopLinks
Hosting en Design :: Stabiton bvba2007 • Hosting en Design © Stabiton bvba Gebruiksovereenkomst | Privacybeleid | 2019-08-20