Home
       Wie zijn wij
       Wie is waar
       Activiteiten
       Geregistreerde bezoekers
       C.O.M. nieuws
          2008 - C.O.M. Hasselt
          2009 - C.O.M. Piacenza
          2010 - C.O.M. Matosinhos
          2011 - C.O.M. Tours
          2012 - C.O.M. Almeria
          2013 - C.O.M - Hasselt
       Enquête

Artikelen
       Nomenclatuur

Standaarden

Foto's
       Kleurkanaries

Weblogs

Forum

Te koop

Links
       Plaats link naar Ornivaria

Support
       Veel gestelde vragen
       Contact

GO
Aanmelden
Nieuwtjes
Heb je ook een website, dan zouden we het op prijs stellen indien je ook een link wilt plaatsen naar onze website. Dit kun je heel eenvoudig en je hebt bovendien de keuze uit een aantal logo's. Raadpleeg daarom onze pagina: 'Link naar ornivaria'
Zoek in blog
Home • Hier bent u:  Weblogs  
Bekijk blog Minimaliseren
apr 29

Geplaatst door: Frans Begijn
dinsdag 29 april 2008 9:31

Selecteren van showvogels en kweekvogels betekent het uitkiezen van preferente vogels  uit een bestand aan beschikbare exemplaren. Door deze onnatuurlijke selectie en door het leven als huisdier in onnatuurlijke omstandigheden zijn er uiteindelijk verschillende varieteiten en voor ons ook de bekende mutaties ontstaan
Natuurlijke selectie zorgt ervoor dat alleen die vogels overleven die optimaal aangepast zijn aan de natuurlijke omstandigheden. Zij geven hun genetische eigenschappen door aan latere generaties. Zwakke vogels en vogels in afwijkende kleuren overleven die 'struggle for life' niet. 
Kunstmatige selectie door de mens is met succes toegepast om veranderingen in  het fenotype van zowel plant als dier te bewerkstelligen. Op deze wijze is men er bijvoorbeeld ook in geslaagd om een ras koeien te fokken met een hogere melkproductie en kippen die grotere eieren leggen, gewassen die beter resistent zijn tegen bepaalde plagen, enz.
Selectie, zowel natuurlijke als kunstmatige in combinatie met het optreden van mutaties, hybride's, crossing-over en geslaagde kruisingen, heeft ervoor gezorgd dat we vandaag de dag een grote hoeveelheid verschillende kleurvarieteiten kunnen ontdekken bij onze kanaries. Al deze variaties konden echter alleen ontstaan op basis van de rijke genetische basis waarover de kanarie beschikt.
Bij het selecteren van vogels is het erg belangrijk te weten of een bepaalde eigenschap erfelijk bepaald is of door de omgeving is ontstaan. Omgevingsfactoren spelen eveeens een rol.  En als de eigenschap erfelijk bepaald is dan is het ook belangrijk om te weten of die eigenschap gemakkelijk door te geven zou zijn. 
De eigenschappen die bepaald worden door een veelheid aan factoren, zoals bijvoorbeeld het formaat van een vogel zijn doorgaans moeilijker door selectie te verbeteren dan de factoren die netjes de Mendelwetten volgen, zoals bijvoorbeeld sommige kleurmutanten.
Door kennis van de materie en doorgedreven selectie kunnen we in een aantal seizoenen bereiken dat bepaalde fenotype’s of genotype’s versterkt wordt van de ene generatie op de andere waarbij bepaalde genen minder en andere juist meer voorkomen. Op deze manier hopen we Topvogels te kweken naar een verantwoorde standaard, inmiddels in de stille hoop verkerende dat men die standaard niet elke drie a vier seizoenen wijzigt.
 

Tags:
 
HomeArtikelenStandaardenWeblogsForumTe koopLinks
Hosting en Design :: Stabiton bvba2007 • Hosting en Design © Stabiton bvba Gebruiksovereenkomst | Privacybeleid | 2019-08-20